Olumlu Bir İlişkinin Olmazsa Olmazları

Olumlu Bir İlişkinin Olmazsa Olmazları

İki insan bir araya geldiğinde bunun 3 tane çıktısı olur. Bunlar sen, ben ve ilişkidir. Eğer bu üçü çiftlerin her ikisi için de eşit değerde değilse, bu dengesizlik ilişkinin yapısını uzun vadede olumsuz etkileyecektir. Bu üç parçanın her biri özeni ve iyi bir bakımı hak eder, hatta bu olmazsa olmazdır.

İnsanlar doğaları gereği ya büyüme enerjisinde ya da hayatta kalma enerjisinde olurlar. Bu demek oluyor ki ilişki içerisinde kendi varlığını şu veya bu şekilde tehdit altında hisseden kişi o ilişkide büyüyemeyecek, psikolojik olarak bir üst seviyeye ulaşamayacaktır. Taraflar kendilerini ruhsal olarak özgür hissettikleri kadar birbirlerinin gelişimlerine de destek olmalıdır. Eşler birbirine saygı göstermeli, özerk ve biricik oldukları kabul edilmelidir.

İnsanlar bir ilişki içine girdiklerinde geçmişten getirdikleri “davranış kalıpları” birbirleriyle karşı karşıya kalır. Bu karşılılık iyi yönetilirse tıpkı farklı enstrümanlardan eşsiz bir ahenk çıkaran bir orkestra gibi zevk verir, kötü yönetilirse ise hazin bir savaş başlayabilir.

Eğer kişiler kendilerini diğeri ile aynı değerde görmüyorsa burada ya birisi hep alttan alır, diğeri suçlayıcı olur ya da birisi diğerine bağımlı olur ve bağımlı olunan kişi onu sürekli sırtında taşır. Bu sırtta taşınan kişi için başta olumlu bir rol gibi gözükse de zaman içerisinde taşınan kişinin özgürlüğünü elinden alıcı bir pozisyondur.

Virginia Satir olumlu bir eşlik deneyiminin şunları içerdiğinden bahseder:

  • Her birey kendi ayakları üzerinde durur. Bu fiziksel ya da finansal bir kendi ayakları üzerinde duruş değildir. Kişi önce dünyayı algılarken, sonra da bu algıları ile karar alırken, kendi duygularına güvenir, karşısındakinin ya da geçmişten getirdiği davranış kalıplarının esiri değildir. Bu yüzden aldığı kararlar otantik ve özgürdür.
  • Her birey karşı tarafın “evet” ya da “hayır” dediğinde bunu özgür ve dürüst bir yerden yaptığını bilir. Bu evet ya da hayırlar bir zarardan kaçmak için denilmemiştir, kişinin özgün fikirleridir.
  • Her birey kendini ifade etmekte özgürdür.
  • Her birey kendi davranışlarının sorumluluğunu alır. Yani, bu yüzden bunu yaptım demez, verdiği tepkileri yüzlerce seçenek arasından seçtiğinin farkındadır.
  • Her birey nazik, eğlenceli, düşünceli ve samimidir.
  • Her birey verdiği sözleri tutar.
  • Her birey, olan bitenlerle ilgili kendi yorumunu yapmakta ve bu yorumu ifade etmekte özgürdür.
  • Eşler, birbirlerinin hayallerini ellerinden geldiğince destekler. Birlikteyken, birbirlerinin desteğidirler, rakibi değil.

Kaynak: Virginia Satir, “İnsan Yaratmak”



× WhatsApp İletişim