Çocukların Cinselliği Keşfetme Yolculuğu

Çocukların Cinselliği Keşfetme Yolculuğu

Çocuklarda cinsel gelişim genellikle çok konuşulmayan ve üzerine düşünülmeyen bir konudur; ancak cinsellik, birey olarak kim olduğumuzun önemli bir parçasıdır. Cinsellik; ilişkiler, sevgi, duygular ve tutumlarla ilgilidir. Sağlıklı gelişim söz konusu olduğunda cinselliği tartışmak, üzerine düşünmek oldukça önemlidir. Cinsel merakın gerekliliği ve bastırılmamasının önemi unutulmamalıdır. Freud, çocuktaki bilme içgüdüsünün erken ve yoğun biçimde cinsel sorular tarafından çekildiğini ve aslında büyük olasılıkla ilk kez onlardan türediğini söylemektedir. Çocuk 6-7 yaşlarına geldiğinde çocuğun ilgisi entelektüel alanlara kayacaktır. Cinsel merakın tatminine izin verilirse çocuk başka alanlarda da araştırmaya yatkın olur. Ebeveyn olarak, çocuğunuza karşı açık (yaşına uygun) olmanız ve artan meraklarını sizinle yargılamadan veya utanmadan tartışabilmelerine alan açabilmeniz bu bağlamlarda oldukça değerlidir.

Çocuklarda Cinsel Gelişim

Çocuklar gelişimlerinin belirli dönemlerinde belirli cinsel davranışlar sergilerler ve bu genellikle sağlıklı gelişimin bir parçasıdır. Bu davranışlar beden merakını, cinsiyet farklılıklarını, mastürbasyonu ve sonrasında kendi cinselliklerini içerecektir.

Bebekler, daha birkaç haftalıktan itibaren kendi bedenlerini keşfetmeye başlarlar. Kendi tenlerini okşamalarının, hatta kendi cinsel organlarına dokunmanın bile daha küçük yaşlardan itibaren getirdiği bir haz vardır. On sekizinci ayını dolduran çocukların birçoğu cinsel organlarını keşfetmeye başlar ve mastürbasyon yapar. Bu hareketi yetişkinlerin cinsel davranışları ve duygularıyla ilişkilendirmemek gerekir. Bu durum normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Küçük çocuklar bedenlerinden utanmazlar; bu tür duygular, ebeveynleri veya bakım verenleri tarafından belirli şeylerin toplumda kabul edilemez olduğu öğretildiğinde ortaya çıkar. Utanç öğrenilmiş bir duygudur. Mastürbasyon da oldukça küçük yaşta başlayabilir ve küçük çocuklarda bunu görmezden gelmek ve nasıl ele alındığı konusunda dikkatli olmak gerekir. Çocuklar iki temel nedenden dolayı, cinsel organlarıyla oynar ve mastürbasyon yaparlar; cinsel organlarının tensel bir zevk (cinsel değil) kaynağı olduğunu öğrendiklerinden, bir diğer neden ise parmak emmek gibi bu davranışların onlara güven ve rahatlama duygusu verdiğinden. Eğer çocuğunuz aşırı derecede mastürbasyon yapıyor ya da kendiyle oynuyorsa ya da bunları herkesin içinde yapıyorsa, onunla bu davranışıyla ilgili konuşmanız gerekmektedir. Cinsel oyunlarda olduğu gibi, mastürbasyon yapmanın “yanlış” bir tarafı yoktur, o yüzden bu davranışı “kötü” ya da “zararlı” kelimeleri ile eşleştirmemeye özen gösterin. Böylece utanç ve suçluluk duygularını geçici kılabilirsiniz. Çocuğu “durdurmak” bu işteki amacınız olmamalı. Bunun yerine bu davranışı daha fazla kabul edilebilir bir çevreye yönlendirmek ve insan vücudunun mahremiyeti hakkında bir anlayışa sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Bazı çocuklar çok mastürbasyon yapar, bazıları ise kendilerine hiç dokunmazlar. Yorgun olduklarında, sıkıldıklarında veya kaygının arttığı durumlarda çocuklarda mastürbasyonun arttığı gözlemlenebilir. Bazı çocuklar hemen hemen her türlü olumsuz duygusu için mastürbasyon yaparak sakinleşmeye çalışabilir ve başka hiçbir aktiviteyle regüle olamayabilirler. Bu noktada bir profesyonelden yardım alınması önerilmektedir.

Çocuklarda Gelişen Cinsel Meraklar

Çocuklarda cinsel meraklar genellikle, gelişimsel olarak nesnelerin isimlerini sormaya başladıkları dönemde ortaya çıkar. Bu, özellikle evde farklı cinsiyette çocuklarınız varsa daha erken gözlemlenebilir. Erkek ve kızların vücut bölümlerinin aynı olmadığını fark edecekler ve nedenini bilmek isteyeceklerdir. Aileden aileye değişebilen takma adlar yerine çeşitli vücut bölümleri için uygun isimleri öğrenmeleri önemlidir. Bu aynı zamanda, uygun kelimeleri söyleyerek bu bölgelerdeki yaralanma veya ağrıyı belirtmelerine yardımcı olacaktır.

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşabilmek

Ebeveynlerin kendi bedenlerine ve cinselliğe yönelik tutum ve değerleri çocuklarına aktarılır. İletişimi açık tutmak ve çocuğunuzun sizinle bedenleri, merakları ve endişeleri hakkında konuşabilmelerine izin vermek çok önemlidir. Çocuğunuz küçük yaştan itibaren bu konu hakkında sizinle açıkça konuşabilmeli ve bu durum ergenlik ve gençlik yıllarına kadar devam etmelidir. Bu aynı zamanda cinsel sorularla size gelmelerine ve onlara gerçek bilgiler verebilmenize alan açacaktır. Bu konuların aile içinde konuşulabiliyor olması çocuğunuzun cinsellik konusunda olumlu bir algı oluşturması ve bunun kendi varlığının normal bir parçası olduğunu kabul etmesine imkan tanır.

Cinsellik ile ilgili konuşurken sakin ve rahat olmaya özen gösterin; cinsellik hassas bir konu olduğundan bu konuda konuşmak ile ilgili kendinizi rahatsız hissetmeniz gayet doğal. Rahatsızlığınızın konuşmanızı engellememesi için cinsellik ile ilgili çocuğunuzu bilgilendirmeye erkenden başlayın ve bu konudaki duygularınız hakkında açık olmaya çalışın.

Diğer dikkat edilmesi gereken bir önemli konuysa erken yaşta, çocuğunuza cinsellik ile ilgili ihtiyacı olan bilgiden fazlasını aktarmaktan kaçınmaya özen göstermektir. Açıklama mutlaka çocuğun yaşına, gelişim seviyesine uygun olmalıdır. ‘Sen nasıl olduğunu düşünüyorsun’ diye sorarak onun ne kadar bilgisi olduğuna ilişkin bir ön bilgi edinebilirsiniz. Erken yapılan bir açıklama çocuğu dehşete düşürebileceği gibi, geç kalındığında da yaşıtlarından, etraftan duyduğu yanlış bilgileri kendi fantezisiyle de çarpıtarak yanlış teoriler üretebilir. Çocuğunuzun hızında, onun bilmek istediği kadar anlatın ve çocuğunuzun doğasını daima göz önünde bulundurun.

Dikkat Edilmesi Gerekenler…

Çocukta cinsellik her ne kadar gelişim sürecinin doğal bir parçası olsa da çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine uygun olmayan bir şekilde ortaya çıktığında bir problem sinyali olarak değerlendirilmelidir. Düşük özsaygı, kaygı, cinsel istismar gibi birçok farklı neden çocuğun yaşına uygun olmayan cinsel meraklar veya davranışlar sergilemesine neden olabilir. Bu noktada gecikmeden bir uzman yardımına baş vurulmalıdır.



× WhatsApp İletişim