Uzaktan Eğitimde Mükemmelliği Değil Keyifli Kalabilmeyi Hedefleyin

Uzaktan Eğitimde Mükemmelliği Değil Keyifli Kalabilmeyi Hedefleyin

Koronavirüs Sırasında Uzaktan Eğitime Geçen Çocuk ve Ebeveynler İçin Öneriler:

Covid-19 (Korona virüsü) ile gelen gündelik değişimlere ayak uydurmaya çalıştığımız, bir taraftan da temiz ve sakin kalmaya çabaladığımız bugünlerde bunalmış hissediyorsanız sizi gayet iyi anlıyoruz. Çocuklar okula gitmiyor, birçok ebeveyn evden çalışıyor (ya da en azından çocuklar okula gitmediği için çalışıyor) …

Önümüzde ne olduğunu, işlerin sağlık, eğitim ve ekonomik olarak nereye varacağını öngöremiyor oluşumuz da oldukça kaygı verici. Bu gibi zamanlarda, kaygının üstesinden gelmek ne kadar zor da olsa korkunun bizlere ve ailemize bulaşmasına izin vermek yerine, kendimizi güvende tutmak için yapıcı önlemler almak ve günlük rutinlerin olabildiğince devam etmesini sağlamak büyük önem taşır. Özellikle de çocuklarımız için!

Korona virüsü eğitim düzenini de etkiledi ve geçtiğimiz haftalarda okullar tatil edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı’ndan (EBA), internet üzerinden ve TRT’den yayın yapılacak. Bu kanallarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın içerikleri paylaşılacak. Peki bu süreç evde nasıl yönetilmeli, nasıl bir düzen oluşturulması gerekir gibi konular bütün ailelerin kafasında genel bir soru işareti yaratmakta. Ebeveynlik zaten yeterince zor değilmiş gibi bir de şimdi çocuğunuzun bir nevi öğretmeni olmak durumunda kalmak bu belirsizlik döneminde nasıl olacak?

İşte bu yeni eğitim sisteminde kendinizi ve çocuğunuzu sağlıklı ve keyifli tutarak, çocuğunuzun evden öğrenmesine yardımcı olmak için yararlanabileceğinizi düşündüğümüz bazı ipuçları;

Yeni Okulunuza Hoş Geldiniz!

Çocuklar yeni okulunuza hoş geldiniz- kendinizi evinizde hissedebilirsiniz! Şimdi yeni öğretmenleriniz ve kaynaklarınızla tanışma zamanı.

Birlikte çalıştığımız çocuklarda ‘neden’ sorusuna cevap vererek başlamanın çok değerli olduğunu görüyoruz. “Neden evden ders yapmak zorundayım ki ? Okullar tatil değil mi neden bu kadar çalışmak zorundayım?”

‘Neden’ sorusuna cevap vermek, çocukların, kendilerinden beklenen görevin amacını anlamalarına ve bunları daha kolay içselleştirmelerine yardımcı olur. Her hane halkının ‘neden’ sorusuna cevabı illaki farklı olacaktır: “çünkü okula geri döndüğünde, bildiklerini hatırlaman ve öğrenmeye kaldığın yerden devam etmen gerekiyor” gibi bir açıklama çocuklar tarafından kabul görebilir ancak ;Çünkü biz yetişkinler öyle karar verdik” gibi büyüklenici ve anlam içermeyen ifadelerden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir!

‘Neden’ sorusu ile başladıktan sonra çocuklarınıza yaratıcı ve evdeki yeni okulu daha keyifli hale getirebilecek bir öneride bulunabilirsiniz; örneğin yeni okullarına bir isim verebilir ve bu yeni okulun amblemini tasarlayabilirler. Bunların ardından haftalık olarak hangi derslerin, nasıl işleneceği, nasıl bir sistem ve araçlar (tablet, televizyon) kullanılacağını onlarla paylaşıp zihinlerindeki soruların cevaplanmasına alan yaratabilirsiniz.

Artık yeni okulunuzu kurdunuz, şimdi ise bazı okul kurallarını belirleme zamanı. Bu kurallar, telefon kullanımı, ders esnasında aklına gelen ders dışı konularla ilgili konuşma ve ilgilenme gibi konuları içerebilir.

Bir Yapı Oluşturun !

Çocuklarınızın bunu sadece uzun bir tatil olarak değil, bir süreliğine evde devam edecek bir okul olarak görmelerine yardımcı olmak çok önemlidir. Bu bağlamda ev içerisinde yeni okul sistemi ile ilgili bir yapılanmaya gidilmesi oldukça önemlidir.

Deneyimlerimize göre, çocuklar ve yetişkinler yapıyı, düzeni özellikle sabah rutinini oldukça iyi karşılamaktadırlar. Günlük bir rutinin olması, çocukların verimliliği ve özellikle bu belirsizlik sürecinde kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Her okulun hafta boyunca planlanmış zamansal yapısı, bir düzeni vardır; çocuğun günlük hayatının ve okul rutininin bu yeni ev düzeninde yine de devam edeceğine dair bir güven duygusu geliştirmek büyük önem taşır. Bu yeni rutini düzenlemeye okul saatlerine uygun sabah kalkış saati, yemek, oyun saatleri ve yatma saatleri belirleyerek başlayabilir, bu zaman çizelgesini bir tablo haline getirip çocuğunuz ile karar verdiğiniz bir alana asabilirsiniz. Dilerseniz, yeni ders programını birlikte tasarlayabilir, mümkün olduğunca çocukların enerjik olduğu sabah saatlerine ders anlatım saatlerini yerleştirip, akşam saatlerine uygulaması daha kolay aktiviteleri ve oyun zamanlarını koyabilirsiniz.

Ev içerisindeki yeni sınıfınız için yeni bir çalışma alanı ayırabilir, hatta farklı aktivite ve çalışmalar için farklı odalar ve köşeler yaratabilirsiniz. Böylelikle bu belirlenen çalışma alanlarını öğrenmeyle ilişkilendirebilir ve daha rahat odaklanabilirler. Yaratılan yeni sınıflarınızda, köşelerinizde dikkat dağıtıcı unsurları sınırlandırmak çocuğunuzun motivasyonu ve dikkat süreçleri açısından oldukça önemlidir. Tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler üzerinden yapılacak olan ders zamanlarında bildirimleri kapatmak ve diğer uygulamaları kısıtlandırmak, ders esnasında çocuğunuzuno daklanabilmesi adına dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Alışık oldukları okul deneyimlerini anımsatmak adına, öğle yemeği ve teneffüs gibi zamanlar oluşturabilirsiniz. Bunun için eve bir zil takmanız gerekmez, ancak bir düdük sesi ya da telefondan bir zil sesi çocuklar için yeterli olacaktır. Hazırlayacak olduğunuz zaman çizelgenizde vereceğiniz teneffüslerin/molaların kaç dakika olacağı önceden mutlaka sizin tarafınızdan belirlenmeli veya uzaktan eğitim sisteminin önermiş olduğu 10 dakikalık mola zamanlarına uyulmalıdır. Bu molalarda çocuklara hareket alanları açmak, motivasyonlarını arttırmak ve derse geri dönebilmek adına oldukça yararlı olacaktır. Öte yandan, her çocuğun dikkat süresinin yaşına göre değiştiğini, özellikle küçük çocukların bir aktiviteye 10 veya 15 dakika odaklanabileceğini unutmayın. Küçük çocuklarla mümkün olduğunca fazla hareket molası verip, şarkı söyleyip ve birlikte dans edebilirsiniz.

Akademik Beklentiyi Düşürün

Her şeyden önemlisi çocuklarınızla kurduğunuz iletişimdir. Yeni bir eğitim sistemi, yeni bir düzene geçmek hepimiz için olduğu gibi çocuklar için de oldukça zor ve kaygı verici bir süreçtir. Bu dönemde illaki zorlanmalar, bocalamalar olacaktır. Bu süreçte akademik beklentiyi düşürmek, çocuklara daha çok destek olmak, eleştirel olmaktan kaçınmak aslında ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında gelmektedir.

Uzaktan eğitim sürecinde, ailede çocukla eğitim faaliyetlerini sürdürebilecek bir aile üyesi mutlaka olmalıdır. Bu kişinin derse başlamadan önce programı incelemesi ve her gün aynı zamanda, uzaktan eğitim sistemi olan EBA’nın belirlemiş olduğu 20 dakikalık periyotlarla ders yapılmasını sağlaması, sürecin çocuk tarafından anlaşılması ve içselleştirmesi adına oldukça önemlidir. Ebeveynler olarak bu eğitimin başlangıcında çocuğunuzla birlikte masa başına geçmeniz ve dersleri birlikte incelemeniz faydalı olabilir. Çocuğunuzun bu rutine alıştığını hissettiğiniz noktada gerekli yönergeleri vermeniz ve sonrasında biraz mesafe almanız onun bu süreci bireysel olarak sürdürebilmesi için yararlı olacaktır. Çocuğunuz belirli bir konuda zorlanıyorsa, önerilerde bulunmaya ve soruları yanıtlamaya hazırlıklı olun, ancak dersleri ve ödevleri mümkün olduğunca kendilerinin yapmalarına izin vermeye çalışın.

Ve her şeyden önemlisi çocuklarınızın ruh ve akıl sağlığını göz önünde bulundurmayı unutmayın. Herkes bu sürecin fiziksel yönüne odaklanmış durumda ancak bu belirsizliğin biz yetişkinler ve çocuklar üzerinde yarattığı ruhsal ve duygusal etkilerini de küçümsememeliyiz.  Aile olarak endişeleriniz hakkında konuşmaya zaman ayırın, birlikte bol bol zaman geçirip, eğlenceli aktiviteler yapmaya çalışın. Tüm kitapları ve ek kaynakları önlerine koyabilirsiniz, ancak eğer çocuklarınız bunalmışlarsa, bunların hiçbiri bir fark yaratmayacaktır.

Elimizden geldiğince keyif almaya ve umut etmeye devam…



× WhatsApp İletişim