
Feriha Şenkaya Dildar
Uzman Psikolojik Danışman
1988-1990 yılları arasında aynı üniversitenin Psikiyatri Bölümü’nde gönüllü olarak çalışan Feriha Dildar, bir yıl süresince okul öncesi eğitim danışmanlığı yaptı. Ayrıca Liverpool Üniversitesi ve Manchester Çocuk Hastanesi’nde “Çocuk Merkezli Aile Müdahaleleri”, ”Uyum ve Davranış Sorunları” ve “Gelişim Bozuklukları” üzerine çalışmalara katıldı. Bunun yanı sıra, “aile terapisi” ve “oyun terapisi” eğitim programlarına katıldı.
1998-2000 öğretim yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyeliği ve 2000-2002 öğretim yılında Bükreş’te International Nursery School’da gönüllü danışmanlık yaptı. Birçok gazete ve dergide yayınları olmakla birlikte, Hürriyet Kelebek’te 2004-2010 yılları arasında çocuk gelişimi üzerine köşe yazarlığı yapmıştır.
2011-2017 yılları arasında Okan Üniversitesi Gelişimsel Psikoloji Yüksek Lisans programında ve 2011-2018 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Çocuk ve Ergen Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programında yarı zamanlı öğretim üyeliği yapmıştır. Aynı zamanda, Bilgi Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına staj ve süpervizyon desteği sağlamıştır.
1992 yılından bu yana PSİ Çocuk ve Aile Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Feriha Dildar, çocuklarda “bireysel terapi” ve ailelerde “çocuk merkezli aile terapisi” uygulamakta ve ağırlıklı olarak sistematik ve bilişsel-davranışsal yöntemleri kullanmaktadır.
eMail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Makaleler
- Tümü
- Ergen
- Yetişkin
- Çift & Aile
- Çocuk
-
Salı Ekim 13
“Çevrimiçi Eğitim” ve Yanında Getirdikleri…
Okul çağı çocukları olan anne-babaların en büyük gündem konusu pandeminin çocuklarının eğitim hayatına vurduğu sekte. Bu gündem çok anlaşılabilir ve haklı bir kaygı içermekte. Fakat yüksek kaygının, belirsizlikleri daha da…
Kategori: Çocuk -
Çarşamba Nisan 24
Çocuklarda Özgüven Oluşturmak
Anne babalar, çocuklarının ilerideki hayatlarını kolaylaştıracak pek çok özelliğe sahip olmaları için çaba gösterirler. Bunların başında, çocuklarının özgüvenli olmaları gelir. Kendi ayakları üzerinde durabilen, sorunlara çözüm bulabilen, kalabalık içinde kaybolmayan…
Kategori: Çocuk -
Salı Şubat 12
Kaygılı Çocuğa Yardım İçin Ne Yapmalı?
Kaygı; yetişkinlerin ve çocukların yaşadıkları zorlukların zihinlerindeki yansıması olarak kabul edilebilir. Yoğun kaygı ise gerginlik yaratması beklenmeyen durumlarda da ortaya çıkan ve yaşam kalitesini bozan bir duygu durumudur. Yoğun kaygı…
Kategori: Çocuk -
Salı Mayıs 08
#SOSYAL MEDYA: Özgürlük ve Tutsaklık
Oyun ve sosyalleşme mahalle aralarından, okul bahçelerinden tabletlere ve ceplere doğru aktığından beri kafalarımız hayli karışık. Ne onunla ne onsuz durumu ailelerin de eğiticilerin de ikilemi... Yetişkinin kendi konumunu oturtamadığı…
Kategori: Çocuk -
Pazar Aralık 24
Nehrin Hangi Kıyısı?
Anne babalara çocuk yetiştirmekle ilgili en önem verdikleri konular sorulduğunda; başarı, mutluluk, iyi ahlak sahibi olma, sosyal olarak beceriklilik gibi yüksek değerlerden söz ederler. Çok da haklıdırlar. Ancak günlük yaşam…
Kategori: Çocuk -
Çarşamba Ekim 18
Beynin Cinsiyeti Var Mıdır?
2009 yılında Tel Aviv Üniversitesi'nden Nörolog Daphna Joel, “Beyindeki Cinsiyet Farklılıkları “ üzerine bir çalışma başlattı. Başlangıçta Joel popüler olan bir varsayımı paylaştı; cinsiyet farklılıkları iki üreme sistemi ürettiği gibi,…
Kategori: Çift & Aile -
Çarşamba Mart 23
Şiddetin Yıkıcılığına Karşı, Hayatın ve Umudun Yapıcılığı
Maalesef ülkemizde bir süredir terör olaylarına tanıklık etmekteyiz. Terör olaylarının etkisi tıpkı suya atılan bir taşın etrafında oluşan halkalar gibi toplumun farklı katmanlarını farklı şekilde etkilemekte. Şüphesiz çocuklar ve gençler…
Kategori: Yetişkin -
Pazar Aralık 13
Çocuk ve Gençlerde Bilgisayar Oyunlarına Bağımlılık
Oyun, rekabet, hile yapma, kazanma, yenme yenilme yüzyıllardır türlü şekilleriyle insanlığın ortak hafızasında mevcut. Bugün elektronik oyunlar, en güncel ve kolay ulaşılabilir halleriyle insanlığa bu kavramları içeren bir uygulama imkânı…
Kategori: Ergen -
Çarşamba Mayıs 13
Şiddete Uğrayan Annenin Çocuğu Olmak
“Kavga etmeleri benim suçum”“Eğer gerçekten iyi bir çocuk olursam, bir daha kavga etmezler” Şiddet –boyutundan bağımsız olarak- fiziksel, psikolojik ve ihmal yaratan ve istenmeyen bir durumdur. Kadına yönelik şiddet…
Kategori: Çocuk -
Cuma Nisan 15
Solaklık (Solyanlılık)
Solaklık Nedir? Solaklık, çoğu kez ailevi olup normal bir durumdur. Ancak bazı gelişimsel hastalıklarla ve problemlerle arasında bir ilişki gözlemlenmiştir. Sol beyin bölgesi dil öğrenme yeteneğini elinde bulundurduğundan, beyninin sağ…
Kategori: Çocuk -
Cuma Haziran 27
Hayatınızda Yeni ve Zorlu Bir Dönem: Ön Ergenlik Dönemi
Ön ergenlik dönemi (13-15 yaş), ergenliğin en ağır şekilde yaşandığı ve fiziksel değişiklerin meydana geldiği bir dönemdir. Ön ergenlik döneminde bir çocuğunuz varsa, onun kendisine sıklıkla soru olan “Ben normal…
Kategori: Ergen -
Çarşamba Ekim 30
1. Sınıfa Merhaba Derken
“1. sınıfa gitmek” çocuğunuzun yaşamındaki önemli geçişlerden biridir. Farklı bir sosyal çevrenin içine girmek, kurallarla tanışmak, oyun oynamak yerine ders yapmak gibi değişimler uyum süreci gerektirir. Çocuğunuzun okul öncesi dönemdeki…
Kategori: Çocuk -
Perşembe Kasım 14
Anne-Baba-Çocuk Üçgeninde Sorun Çözme ve İletişim
Anne-babaların kendilerini en fazla çaresiz hissettikleri konulardan biri, büyümekte olan çocuklarına sağlayacakları “disiplin” in en doğrusu ve sağlıklısının nasıl olacağıdır. Aile içinde disiplin, salt problem çözme ile tanımlanamaz. Anne-babanın herhangi…
Kategori: Çocuk -
Cuma Nisan 06
Okula Hazır Olma
Anne-babaların çocukları için en titizlendikleri konulardan biridir ilköğretime başlama. Gerçekten de okula olumlu bir başlangıç yapmak gelecekteki akademik hayat için kesin bir teminat değilse de, olumsuz bir başlangıç gelecekte sorunlar…
Kategori: Çocuk -
Salı Mart 27
Özel Öğrenme Güçlüğü
Fiziksel ya da nörolojik defisitlere, yaygın gelişimsel bozukluk, mental retardasyon ya da kısıtlı eğitim olanaklarına bağlı olmaksızın özgün akademik, dil, konuşma ve matematik becerilerinde görülen yetersizliklerle belirlenen bozukluklardır (DSM-IV). Öğrenme…
Kategori: Çocuk -
Cuma Mart 30
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi uyumsuz davranışları bir arada barındıran gelişimsel bir bozukluktur. Alt tipleri nelerdir? Ağırlıklı Olarak Dikkat Eksikliği Bozukluğu: Hiperaktivite olmadan görülen DEHB türüdür. Yavaş bilgi işlem…
Kategori: Çocuk