Psikoloji Blogu
İlk Dokuz Ay Hayatımızı Nasıl Şekillendiriyor?
Neden böyleyiz? Neden bazılarımız kalp krizi geçirmeye yatkın, bazılarımız ise şeker hastası veya tansiyon ile mücadele ediyor? Bunu açıklamak için birçok farklı görüş var. Örneğin, genetik sebeplerle bu hale geldiğimizi söyleyenler, çocukluğumuzdaki ilk 3 yılın önemini vurgulayanlar veya yaşam tarzımız üzerinden (nasıl beslendiğimiz, ne kadar egzersiz yaptığımız) açıklayanlar olabilir.
Fakat uzmanlar artık daha önce yapılmamış olan bir açıklamayı tercih etmekte: Fetüs olarak geçirilen süreç. Gelişimi fetüse dayandırarak açıklayan bu görüş, gebelik dönemi kişinin hayatını en çok etkileyen dönem olarak görmekte; bu görüşe göre gebelikle geçen 9 aylık dönem:
- Beynin gelişimini,
- Sinir sisteminin oluşumunu,
- Kalp, akciğer, pankreas gibi organların işleyişini etkiler.
- Kişinin hastalıklara karşı direncini,
- Metabolizmayı,
- Mizacı,
- Zekayı,
- Yeme alışkanlıklarını şekillendirir.
- Kanser, kalp rahatsızlıkları, astım, obezite, akıl hastalıkları, hipertansiyon ve yaşa bağlı olan, osteoporoz (kemik erimesi), artrit (kireçlenme), bunama gibi rahatsızlıkların kaynağıdır.
Bebeklerine hamileyken müzik dinletme hakkındaki yorumlar birçok anneyi fetüsü bu şekilde zenginleştirmeye yönlendirmiş olabilir. Fakat fetüsü şekillendirme çok daha derinden ve kişide çok daha büyük etkiler yaratan bir süreçtir. Annenin soluduğu hava, içtiği su, aldığı gıda miktarı, gebelikte maruz kaldığı kimyasallar, ilaçlar ve enfeksiyonlar, sağlığı ve stres seviyesi bebeği etkileyen baş etmenlerdir.
Derleyen: Serra Ababay
Kaynak: Paul, A. M. (September, 2010).How the First Nine Months Shape the Rest of Your Life. Time Magazine.