Uzman Psikolog Nil Ertürk
Erken Çocukluk Dönemindeki (1,5 - 3 Yaş) Çocuğunuzun Gözünden Boşanma
Bu dönem çocukları artık annelerinden ayrı birer birey olduklarını fark eden ve keşfeden çocuklardır. Bu hem çocuklar hem de anneleri için zorlayıcı bir süreç olabilir çünkü bu çocuklar bir yandan dünyayı ve çevrelerini keşfetmeyi arzularlarken, diğer yandan halen annelerinin sıcaklığına ve korumalarına muhtaçtırlar. Ebeveynlerinin ilgi ve onaylarını almak için yoğun bir çaba sarfederler.
Bu dönemdeki çocuğunuz boşanmayı nasıl deneyimler?
Erken çocukluk dönemi olarak adlandırılabileceğimiz 1,5-3 yaş aralığındaki bir çocuğun gözünden boşanmaya baktığımızda, bu çocuk artık anne-babasının kavgalarının tamamıyla farkındadır ve bunları anlamlandırabilir. Bu kavgalara öfkesini dışa vurarak veya yetişkinlerin tartışmalarını durdurmaya çalışarak tepki verebilir. İhtiyaçlarının karşılanmasında hala yetişkinlere bağlı olduğundan, ebeveynleri ona yeterince iyi bakımı sağlayamazsa kendisini güvenliksiz ve stres altında hisseder.
Çocuğun anne-baba arasındaki tartışmaların kendisinden kaynaklandığını ve bu boşanmanın sorumlusunun kendisi olduğunu düşünmesi oldukça olasıdır. Bu tümgüçlü düşünce yapısı, gelişimin bu evresi için normal ve beklenen bir durumdur.
Rutinler ve öngörülebilir davranışlar çocuklara güvenlik hissi verdiklerinden, boşanma sürecinde bunların aksamasıyla çocuklar huzursuz, gerilmiş ve hatta korkmuş hissedebilirler.
Stres belirtileri nelerdir?
- Gelişimlerinde gelişimin önceki evrelerine gerileme görülebilir. Örneğin alt ıslatma veya tekrar beze dönme, biberon veya emzik kullanmaya geri dönme gibi arzuları belirebilir.
- İçlerine kapanıp, üzgün veya yalnızlaşabilirler.
- Uyku ve beslenme alışkanlıklarında önemli değişikliklere rastlanabilir.
- Normalde korkmayacakları şeylere karşı korku veya endişe geliştirebilirler.
Ebeveynler yardımcı olmak için neler yapmalı?
- Rutinlerinize düzenli bir şekilde devam edin.
- Karı-koca olarak ayrılsanız da, onun anne-babası olmaya devam edip onu çok sevmeye ve ona bakmaya devam edeceğinizi anlatın.
- Bebeksi davranışlarını cezalandırmaktan kaçının. Bunun yerine ona büyümenin güzel yanlarını göstermeye çalışın.
- Çocuğunuz kendini sizden çekiyorsa ona zorla sarılmaya çalışmayın. Sizden sevgi isteyebileceği anları fark edin ve onu bu zamanlarda öpün ve sarılın.
- Sınır koymayı unutmayın. Boşanma sürecinde çoğu ebeveyn çocuklarına karşı duydukları suçluluktan sınırları ve kuralları askıya alabilirler. Unutmayın ki sınır ve kurallar çocuklara kendilerini güvende ve korunmuş hissettirir.
- Çocuğunuzun evden ayrılan ebeveyniyle de zaman geçirdiğinden emin olun.
İlgili Diğer Yazılar:
Bebeklik Dönemindeki (0 - 1,5 Yaş) Çocuğunuzun Gözünden Boşanma
0 - 3 Yaş Arası Çocuklarda Boşanmanın Etkileri