Psikoloji Blogu
Sık sık güncellenen psikoloji blogumuzda çocuk, ergen, çift ve aile, yetişkin ve sporculara yönelik güncel psikoloji haberleri ve araştırmaları yayınlamaktayız.
Ergenlikte Kaygı Bozuklukları
Ergenlik, hem fiziksel hem de psikolojik olarak önemli değişimlerin bir arada yaşandığı sancılı bir dönemdir. Ergenlik aynı zamanda gençlerin kaygı bozuklukları geliştirmeye yatkın oldukları bir dönemdir. Ergenlik bir geçiş dönemi olması nedeniyle kaygının da yoğun olarak yaşantılandığı bir dönemdir. Gencin ebeveynlerinden bağımsızlaşmak için verdiği mücadele, kimlik oluşumu ve sosyal ilişkilerdeki artış bazı gençler için büyük bir stres kaynağına dönüşebilir.
- Yapılan bazı araştırmalara göre ergenlik dönemine giriş yaşı, kaygı bozuklukları riskini artıran bir faktördür. Ergenliğe erken giren çocukların -özellikle kız çocukları- zamanında ya da daha geç ergenliğe girenlere göre kaygı bozukluk belirtisi göstermeye daha yatkın olduğu bulunmuştur. Kızlar için beden algısı özellikle önem kazanırken stres düzeyinde artış ve öz saygıda düşüş olduğu da, bulgular arasındadır.
- Ergenlik döneminde önem kazanan akran ilişkilerinde yaşanan zorlukların kronik strese sebep olduğuna ilişkin yapılan çalışmalarda, olumlu akran ilişkilerinin ergeni kaygı bozukluklarına karşı koruduğu ortaya konmuştur.
- Ergenlik dönemindeki kaygı bozukluklarının tedavisinde ergenin hangi gelişimsel evrede olduğu önemlidir. Bazı ergenlerin değerlendirme süreci ve tedavisinde ebeveyn desteği gerekirken, bazı ergenler için bu durum tedaviyi engelleyici bir durum olabilir. Ergenin çevresi, sosyal destek formları, tanımladığı yakın ilişkileri tedavide büyük önem taşır. Psikoeğitim, gevşeme teknikleri ve bilişsel yeniden yapılandırma ve psikoterapi için kullanılan tekniklerden bazılarıdır.
Çeviren: Sevda Amil
Kaynak: Handbook of adolescent health psychology, Anxiety in adolescence, 519, 507-509