Psikoloji Blogu
Çocuklardaki Davranış Problemlerinin Ebeveynin Teknoloji Kullanımıyla İlişkisi
Yapılan araştırmalar ebeveyn-çocuk zamanının kısa süreli de olsa teknolojik bir araçla bölünmesinin çocuktaki davranış problemleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Ebeveynler genellikle çocuklarının ağlama, öfke nöbeti, saldırganlık gibi davranışlarını yorgun, aç ya da sıkılmış olmasına bağlar. Araştırmalar bu gibi olumsuz davranışların başka bir nedene daha bağlı olabileceğine dikkat çekmektedir:
Ebeveynler telefonlarıyla ya da tabletleriyle çok fazla vakit geçirmektedirler. Michigan C.S. Mott Children’s Hospital ve Illinois Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ebeveynin aşırı dijital teknoloji kullanımı çocuğun davranış problemlerine yol açabilmektedir. Bu davranış problemleri aşırı duyarlılık, öfke, hiperaktiflik ve/veya mızmızlanma olarak kendini göstermektedir.
Çalışmada ebeveynlerin teknolojik aletleri kullanmalarının problematik olup olmadığı şu kriterlere göre belirlenmiştir: Gelen mesajları kontrol etmeden durabilmekte zorluk, gelen aramalar ya da mesajlarla ilgili duyulan endişenin sıklığı ve bu ebeveynlerin telefonu çok fazla kullandıklarını düşünmeleri. Ebeveynlerden son iki ayda çocuklarında mızmızlanma, öfke nöbeti, kolayca hayal kırıklığına uğrama, surat asma ve hareketlilik gibi davranışları hangi sıklıkla gösterdikleri bilgisi alınmıştır.
Bununla birlikte katılımcılara çocuklarıyla ilgilenirken telefon, bilgisayar, tablet ya da diğer başka aletler tarafından ne kadar dikkatlerinin dağıtıldığı sorulmuştur. Ebeveynlerin %48 i günde üç ya da daha fazla teknoloji kesintisine uğradıklarını bildirmiştir. Uzmanlar ve araştırmacılar “bağlantısı kesilmiş” aile vakti, yani ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanda (yemek zamanı, oyun zamanı) teknolojiden uzak olmalarını önermektedir.
İlgili: Teknoloji ve Çocuk
Derleyen: Sevde Amil
Kaynak: PsychCentral